Persienner

Att tänka på när du ska välja persienner

Att tänka på när du ska välja persienner

Persienner används både för att göra ett rum mörkt och behagligt att sova i men också för att få ett bra insynsskydd. Många använder även dagens stilrena och trendiga varianter som enkla gardiner i olika rum, vilken ger en ombonad och varm atmosfär. Det finns en mängd olika varianter att välja mellan och det finns några saker som är bra att veta innan man gör sitt inköp. Bland annat bör man fundera på vilket syftet är och att man kan ha olika varianter i olika rum.

Olika modeller

När man ska köpa en ny persienn kommer man märka att det finns mycket att välja mellan, både vad gäller material och färg. Den vanligaste modellen är gjord i lättmetall vilket ger en hållbar persienn som släpper igenom mer eller mindre ljus beroende på färg och utformning. En mörkbrun persienn skapar till exempel en varmare känsla i rummet än vad en vit eller grå gör och den har även en förmåga att stänga ute mer ljus tack vare sin mörka färg.

Gillar man design och trender finns även persienner i både trä och bambu att välja mellan om man vill ha ett mer stilfullt men ändå effektivt alternativ. Man får en mer ombonad känsla och en riktigt snygg persienn i trä kan fungera lika bra som gardin som mörkläggning- eller insynsskydd. Även här kan färgen vara avgörande för hur mycket eller lite ljus som släpps igenom så vill man ha så lite ljusinsläpp som möjligt så är en mörkare färg att föredra.

Vilket är syftet?

Något man verkligen bör fundera på utöver vilken modell man föredrar rent utseendemässigt är vilken funktion den ska fylla. En persienn kan vara en snygg inredningsdetalj och fungera som en gardin och ett insynsskydd i vardagsrum och kök men gäller det sovrummet letar man förmodligen efter något som kan göra rummet ordentligt mörkt.

Att välja rätt persienner är kort och gott inte det enklaste. Har man väldigt stora fönster kan man dessutom behöva måttbeställa så det är viktigt att ta rätt mått för dom aktuella fönstren man planerar att täcka. Utöver det är det smak och syfte som styr och hittar man inget som uppfyller båda får man helt enkelt bestämma sig för vilket som är viktigast – utseende eller funktion.