Fönsterputsning

Vad kostar det? – Fönsterputsning

Vad kostar det? – Fönsterputsning

Vad är det viktigaste för dig när du ska boka ett företag för fönsterputs? Väldigt många skulle säga att priser väger tungt. Man vill ha det billigt och jämför gärna ett par företags olika priser innan beslut tas vilka som ska få jobbet. Men vad är det som avgör priset? Många har fastpris men detta grundar sig på flera faktorer.

För det första är det av betydelse om det är 1-, 2- eller 3-glasfönster. Därmed blir det 2 – 6 sidor att putsa. Samtidigt bor en del personer i lägenheter där utsidan inte kan putsas själv då glaset är låst. Därmed kan enbart insidan putsas vilket håller nere kostnaden en del.

För det andra avgörs det av hur många rum som lägenheten består av. Bland städföretag som erbjuder fönsterputs i Stockholm är det exempelvis vanligt att man anger priset för fönsterputs utifrån antal rum som lägenheten består av. Men samtidigt finns vissa begränsningar då rummen kan vara ”onormalt” stora. Ett av de större städföretagen har därför valt att begränsa antalet fönster i förhållande till rum. Är det etta förväntas maximalt 9 fönster putsats, är det en två gäller 11 fönster osv.

Det tredje som avgör priset är om det är spröjsade fönster eller inte. Det tar längre tid att putsa dessa vilket därmed drar upp priset på gällande fönsterputs något.

Den fjärde punkten är om lägenheten har en inglasad balkong. Detta bör alltid nämnas till städföretaget då inglasade balkonger generellt inte räknas med i priset när man bokar via fast pris.

Sista punkten är om stege behövs för att fönsterputs ska kunna genomföras. Detta brukar dra upp priset något eftersom det medför extraarbete.

Prisexempel

Detta prisexempel är taget från ett städföretag i Stockholm. Prisskillnader kan självklart förekomma både inom Stockholm och mot övriga delar av landet. Men det speglar ändå att olika faktorer påverkar olika mycket.

En person bor i centrala Stockholm och beställer fönsterputs till en lägenhet på 3 rum och kök. Glasen är tvåglasfönster och samtliga sidor ska putsas. Någon karmtvätt eller annan specialtjänst beställs inte. Någon stege behövs inte heller. Priset hamnar då på 500 – 700 kr efter rutavdrag. Vore det istället treglasfönster och en lägenhet på 4 rum och kök hade priset landat på 700 – 900 kr.