Renovering

Konsultföretaget i Stockholm svarar på frågor om relining

Är stambyte bättre eller sämre än relining? Frågorna kring denna renovering är många och ett konsultföretag i Stockholm har försökt att samla de vanligaste frågorna för att hjälpa fastighetsägarna att förstå.

Kan relining användas istället för stambyte?

Ja och nej. Relining kan jämföras med att laga/reparera en bil. Stambyte innebär i detta fall att köpa en ny. Om det är mindre skador kan alltså relining användas för att ge längre livslängd åt stammarna. Tids nog kommer ändå ett stambyte. Men genom att skjuta upp det ca 20 år blir relining en stor kostnadsbesparing.

Hur lång tid tar det och kan man bo kvar?

Till skillnad mot stambyte tar relining enbart ett par dagar. Detta företag beräknar tiden till ”cirka 3 dagar” och vattnet kommer bara vara avstängt under en begränsad tid. Det kan ställas mot ett stambyte som tar 4 – 6 veckor och där vattnet är avstängt under en längre period.

Vilken aktör bör väljas inom Stockholm?

Då detta konsultbolag erbjuder relining och stambyte är det inte oväntat att de lyfter fram sina egna fördelar och varför kunderna ska välja just dem. Men samtidigt visar det vad fastighetsägare bör tänka på i val av konsult. Det finns nämligen ett ganska stort antal aktörer i Stockholm att anlita för denna renovering.

  • Erfarenhet av branschen
    Ett företag som har 40 års erfarenhet bör kännas tryggare än de som precis börjat erbjuda denna avancerade form av stamrenovering. Självklart är inte nya företag per automatik sämre – men erfarenhet är trygghet. Att hitta företag i Stockholm med över 20 års erfarenhet är relativt lätt. Flera av de största företagen har funnits betydligt längre.
  • Hjälper hela vägen
    Att ett företag erbjuder totalentreprenad innebär att de tar hela ansvaret – från start till mål. Detta med allt från behovsanalys och inspektion till hjälp med slutbesiktning och juridiska avtal. De flesta säger sig kunna erbjuda allt – men många gör det inte.
  • Finansieringslösning
    De större byggbolagen erbjuder egna finansieringslösningar som kan vara ett alternativ mot att teckna ett högre bostadslån. Här bör en jämförelse ske för att avgöra vad som skapar lägst kostnad i längden.

Vad är tredjepartskontroll?

Tredjepartskontroll innebär att ett oberoende företag genomför en besiktning av utfört arbete. Detta så att kunden ska vara helt säker på att arbetet utförts enligt branschstandard. Som kund bör man alltid kräva en tredjepartskontroll. Ofta sker detta både under arbetet med relining samt när arbetet är slutfört.

Källa: Konsultföretaget som hänvisas till ovan genomför stambyten samt arbeten inom relining i Stockholm.