Hemrenovering

VVS är ett begrepp som ofta används inom hantverksbranschen. Privatpersoner stöter på begreppet vid större renoveringsprojekt. Men vad står VVS för?

Förkortning för…

Vad står VVS för? Det korta svaret är Värme, Ventilation och Sanitet. Många utgår från att ett av de V som förkortningen består av står för vatten men så är det alltså inte. Vattenledningar omfattas av sanitet.

Vad står VVS för?

  • Värme
    Värmesystemet är generellt uppbyggt av radiatorer, vilka av privatpersoner kallas för element. Värmesystemet är alltså frikopplat från övriga system. Detta oavsett om det är el, vatten eller olja i dessa. Vilken hantverkare som bör anlitas beror delvis på vad för slags radiatorer som fastigheten har.
  • Ventilation
    På samtliga moderna hus finns ett ventilationssystem. Ventilationskanalerna brukar gå i det schakt där även vatten och avlopp finns. Riktigt gamla hus har inte alltid dessa system men får ventilation av självdrag.
  • Sanitet
    Sanitet omfattar rör och ledningar som förväntas hantera vätskor och gaser. Det är bland annat vattenförsörjning och avloppssystem. Vattentillförseln är i sin tur uppdelad i två delar – kall- och varmvatten.

Får jag installera VVS själv?

Ja, det enda som inte får utföras själv i en bostad är de tjänster som en elektriker utför. Enligt lag måste dessa skötas av en elektriker eftersom brandrisken annars kan öka avsevärt. Som privatperson bör man därför alltid kontrollera de elektriker som bokas. Detta sker via Elsäkerhetsverkets hemsida och deras tjänst ”Kolla elföretaget”. Det går att söka på specifika företagsnamn, organisationsnummer eller söka efter lokala elektriker i en specifik stad.
Men bara för att något är lagligt så är det inte säkert det är lämpligt…

Renovering och installering av värme, ventilation och sanitet innebär höga krav på att allt sker fackmannamässigt, dvs. enligt branschstandard. Om så inte sker finns två risker:

  • Skador – Skador på VVS kan snabbt resultera i stora fukt- och vattenskador. Statistik visar att arbeten som utförts av privatpersoner har betydligt högre risk för dessa skador än om arbetet utförts av en fackman.
  • Försäkring – Om en skada uppstår på hemmet kan försäkringsbolaget kontrollera att byggnationen varit fackmannamässigt genomförd. Om det inte varit så kan de neka delar av, eller hela, ersättningsbeloppet.

Källor: Wikipedia, artikeln ”VVS”, Clasfixare, artikeln ”Vad står VVS för?” samt Elsäkerhetsverket artikel ”Kolla elföretaget”.

Hemrenovering

En walk in closet är både praktiskt och lyxigt – framför allt för den som har mycket kläder som behöver förvaras. I en rejäl garderob får allt plats och dessutom är det lättare att få en bra överblick över kläderna – ordning och reda helt enkelt. Nedan följer några tips inför ett sådant bygge, från planering till slutförande.

Planera walk in closet

För att få ett så bra resultat som möjligt när en walk in closet kan byggas är det klokt att börja med planering. Följande två punkter är dom viktigaste att fundera över för att få ett bra resultat:

  • Storlek – Hur stor behöver din walk in closet vara? Om det finns möjlighet är det bättre att ta i lite för mycket i stället för lite för lite. Finns redan ett utrymme i bostaden, till exempel ett litet förråd eller liknande, som ska byggas om så är det viktigt att ta mått och planera vidare utifrån det.
  • Utformning – Att planera utformningen av en walk in closet är ett av dom roligaste stegen. Här är det viktigt att utgå från behoven och fundera på vilken typ av förvaring som lämpar dig bäst för kläderna. Med hängare för galgar ges en bra överblick över kläderna men det kan även vara bra med hyllor och lådor för sådant som inte behöver hängas.

Fundera även över förvaring för smycken, assessorer, skor och annat som ska förvaras i garderoben. Det finns mycket smart garderobsinredning att köpa men det går även att platsbygga efter behov och önskemål.

Bygga själv eller anlita hantverkare?

Bygga en helt ny walk in closet från grunden eller göra om ett befintligt rum till stor garderob? Vilken typ av inredning önskas – färdiga garderober/hyllor eller platsbyggt? Det kan vara värt att fundera över om bygget kan genomföras på egen hand eller om det behövs hjälp från hantverkare.

En walk in closet kan vara både enkel och väldigt exklusiv beroende på utformning och vilka val som görs men det är förstås också en kostnadsfråga. För den som kan göra det mesta själv blir det billigare men finns inte rätt kunskaper kan det vara värt att anlita hjälp.

Tänk också på att anlita en elektriker för alla typer av elarbeten – bra belysningen i den nya garderoben är lika viktigt som den övriga utformningen av den!