Företag

Har du fått drömjobbet, kommit in på en utbildning eller kanske funnit kärleken i Helsingborg? Då är det också troligt att du väljer att flytta dit. Förutom att fixa med allt det praktiska, så som att boka flyttfirma i Mölndal, finns flera andra saker som kan vara bra att göra när det blivit dags att testa vingarna i en ny stad. Här kommer några tips!

Boka flyttfirma i Helsingborg

Ska du flytta från en annan stad för att sedan landa i Helsingborg är det troligt att en flyttfirma kan underlätta arbetet. För att säkerställa att flytten kan bli av när det är tänkt, är det viktigt att boka en lämplig firma i god tid innan det aktuella datumet. Det kan också behövas en del jobb med att hitta en flyttfirma som erbjuder flytt från där du bor idag, till just Helsingborg. Börja i tid, så slipper du stressa in i det sista.

Fixa alla ”småsaker”

En flytt innebär många moment, även för den som bara ska flytta längre ner på samma gata och detsamma gäller såklart även dig som ska flytta till Helsingborg. Listan med ”småsaker” kan göras lång, och det kan därför bara bra att göra någon form av checklista att bocka av eftersom. Några exempel på saker som behöver göras innan eller i samband med en flytt är:

 • Flyttanmälan
 • Adressändring
 • Säga upp eller flytta hemförsäkring
 • Eventuellt säga upp och teckna nya avtal till den nya adressen, till exempel elavtal

Bekanta dig med Helsingborg innan du ska flytta

Kanske har du besökt Helsingborg en eller flera gånger innan du bestämt dig för att flytta dit – men att få en helt ny stad att kännas som hemma kan ta tid även för den som varit där på besök många gånger.

Ett bra tips är att bekanta dig med staden på distans – läs på om olika aktiviteter, platser, restauranger eller vad som nu intresserar dig, så att du lär känna dom delar som du tror att du kommer att gilla mest.

Ska du till exempel plugga kan det vara bra att kolla vilka vägar och transportlösningar som finns från den nya bostaden till studieplatsen och detsamma gäller för den som ska börja ett nytt jobb. Kolla var idrottsanläggningar, bibliotek och mataffärer finns – lär känna staden helt enkelt!

Golv

Trä är ett organiskt material vilket också gör det väldigt mångsidigt. Detta gör att du kan få den just den stil du vill ha på golvet när du ska lägga en ny parkett i ditt hem. Varför inte ha olika golv, och därmed stilar, i olika rum?

Detta kan dock vara svårt att på förhand veta hur det ska bli genom att till exempel titta på bilder. Ett proffs som sysslar med parkettläggning i Helsingborg kan hjälpa dig med att finna det som passar bäst genom olika tekniker vid golvläggningen samt olika träslag och behandlingar på golvet.

Så väljer du rätt parkettgolv till rätt rum

Den kanske mest klassiska platsen för ett parkettgolv i de svenska hemmen är vardagsrummet. Men låt inte det hindra dig – ett parkettgolv passar alldeles utmärkt även på andra ställen i hemmet. Du kan till exempel lägga det i köket, sovrummet, hallen, matsalen eller varför inte källaren? Ett parkettgolv passar såväl i det privata hemmet som i offentliga miljöer. Genom att anlita en firma som erbjuder parkettläggning i Helsingborg kan du få hjälp med att få ett snyggt kvalitetsgolv oavsett vart det ska läggas.

Populära golv vid parkettläggning i Helsingborg

Parkettgolv är populära av den anledning att, förutom att vara slitstarkt, finns det också i många olika träslag och kan läggas i olika mönster såsom:

 • Mörkt trä (t.ex. valnöt).
 • Vitt parkettgolv (ljust, behandlat eller laserat).
 • Fiskbensparkett.
 • Med mönster som till exempel hercules, tegel, holländsk, rutor eller fallande mönster.
 • Skeppsgolv (marin stil i bl.a. ek eller teak).

Fiskbensparketten är ett massivt stavparkettgolv som är ett exempel på ett väldigt populärt golv. Detta är inte konstigt då ett snyggt lagt kvalitetsgolv ger en tidlös och klassisk prägel på rummet och därför passar i de flesta hem. Andra vanliga varianter av parkettgolv är mosaikparkett, basparkett och industriparkett. Lamellparkettgolv finns i de flesta träslag, ytbehandlingar och färgnyanser.

Som du märker finns det en uppsjö av olika parkettgolv, färger och mönster och att välja rätt golv till rätt rum är inte alltid helt enkelt. Om du anlitar en professionell golvläggare för din parkettläggning i Helsingborg blir dock valet enklare då de hjälper dig med att se vad som passar bäst.

Renovering

Är stambyte bättre eller sämre än relining? Frågorna kring denna renovering är många och ett konsultföretag i Stockholm har försökt att samla de vanligaste frågorna för att hjälpa fastighetsägarna att förstå.

Kan relining användas istället för stambyte?

Ja och nej. Relining kan jämföras med att laga/reparera en bil. Stambyte innebär i detta fall att köpa en ny. Om det är mindre skador kan alltså relining användas för att ge längre livslängd åt stammarna. Tids nog kommer ändå ett stambyte. Men genom att skjuta upp det ca 20 år blir relining en stor kostnadsbesparing.

Hur lång tid tar det och kan man bo kvar?

Till skillnad mot stambyte tar relining enbart ett par dagar. Detta företag beräknar tiden till ”cirka 3 dagar” och vattnet kommer bara vara avstängt under en begränsad tid. Det kan ställas mot ett stambyte som tar 4 – 6 veckor och där vattnet är avstängt under en längre period.

Vilken aktör bör väljas inom Stockholm?

Då detta konsultbolag erbjuder relining och stambyte är det inte oväntat att de lyfter fram sina egna fördelar och varför kunderna ska välja just dem. Men samtidigt visar det vad fastighetsägare bör tänka på i val av konsult. Det finns nämligen ett ganska stort antal aktörer i Stockholm att anlita för denna renovering.

 • Erfarenhet av branschen
  Ett företag som har 40 års erfarenhet bör kännas tryggare än de som precis börjat erbjuda denna avancerade form av stamrenovering. Självklart är inte nya företag per automatik sämre – men erfarenhet är trygghet. Att hitta företag i Stockholm med över 20 års erfarenhet är relativt lätt. Flera av de största företagen har funnits betydligt längre.
 • Hjälper hela vägen
  Att ett företag erbjuder totalentreprenad innebär att de tar hela ansvaret – från start till mål. Detta med allt från behovsanalys och inspektion till hjälp med slutbesiktning och juridiska avtal. De flesta säger sig kunna erbjuda allt – men många gör det inte.
 • Finansieringslösning
  De större byggbolagen erbjuder egna finansieringslösningar som kan vara ett alternativ mot att teckna ett högre bostadslån. Här bör en jämförelse ske för att avgöra vad som skapar lägst kostnad i längden.

Vad är tredjepartskontroll?

Tredjepartskontroll innebär att ett oberoende företag genomför en besiktning av utfört arbete. Detta så att kunden ska vara helt säker på att arbetet utförts enligt branschstandard. Som kund bör man alltid kräva en tredjepartskontroll. Ofta sker detta både under arbetet med relining samt när arbetet är slutfört.

Källa: Konsultföretaget som hänvisas till ovan genomför stambyten samt arbeten inom relining i Stockholm.

Företag

För dig som är i behov av städ finns etablerade aktörer att anlita för effektiv och noggrann städhjälp. De erbjuder städtjänster som kan anpassas efter alla olika behov, lokaler och önskemål. På så sätt kan deras tjänster underlätta för alla som känner att städning av någon anledning inte är prio ett, vilket verkligen inte är ovanligt. Anlitar du företag som Creativ lokalvård redan idag slipper du lägga tidskrävande, energislösande och dyrbar tid på att städa ditt hem eller andra fastigheter. Istället låter du dem göra det de är bäst på samtidigt som du kan ägna dig åt annat. Oavsett vad just du efterfrågar ser de till att leverera ett resultat som håller högsta kvalité för att du alltid ska bli nöjd.

Vilka är Creativ lokalvård?

Creativ Lokalvård brinner för att leverera högsta kvalité när det kommer till såväl bemötande, utförande och resultat som berör deras tjänster. Med en passionerad målsättning om att underlätta din vardag och förbättra din tillvaro kan du som kund känna dig trygg i deras händer oavsett vilken städning du önskar beställa.

Med flera års erfarenhet på nacken kan de rent ut sagt kalla sig själva för experter när det kommer till allt som heter städning. På så sätt kan de garantera dig att de sköter allt det där som du själv inte har ork, tid eller lust med, där resultatet blir så skinande rent som det bara går.

Vanliga tjänster inom städ

Så vilka tjänster erbjuder städföretag? Jo, de sysslar i korta svängar med allt som heter städning. Oavsett om du vill få hjälp med att städa ditt hem eller ditt företag ser de till att anpassa sina tjänster baserat på det som just du efterfråga. Dessa är några av de tjänster som brukar erbjudas.

 • Kontorsstädning
 • Flyttstädning
 • Golvvård
 • Fasadtvätt
 • Byggstädning
 • Butiksstädning
 • Sanering

Gäller det städning i hemmet kan du även där anlita städföretag för ett flertal uppdrag, bland annat för:

 • Hemstädning
 • Flyttstädning
 • Fönsterputs
 • Fasadtvätt

Så sticker företag ut i branschen

Inom städbranschen råder rätt hög konkurrens, inte minst med tanke på att det finns ett otroligt stort antal städfirmor i alla Sveriges olika städer. Som verksamma i en relativt stor stad är städföretag väl medvetna om att det krävs en extra bra prestation från deras sida för att de ska sticka ut och erbjuda det där lilla extra.

Och det är precis vad de vill uppnå! Därför ser de olika företagen alltid till att du som kund blir 100% nöjd med deras arbete genom att erbjuda enkla, fläckfria och trygga tjänster av högsta kvalité. De lämnar ditt hem eller företag skinande rent baserat på dina önskemål, där du kan lämna allt ansvar ifrån dig.

Hemrenovering

På alla fastigheter behöver till slut ett stambyte ske. Stammarna slits med åren och till viss del går det att reparera. Men till slut är byte enda lösningen. Här besvaras frågor kring stambyte, hur ofta, vad som gör avgör intervallet och vad som kan göras för att skjuta fram denna stora renovering?

Stambyte, hur ofta sker det på en fastighet?

På de flesta fastigheter sker stambyte enbart en gång, alternativt två gånger. Detta utifrån att ett genomsnittligt intervall är ungefär 30 år. Efter 25 – 30 år bör stammarna definitivt undersökas med ett intervall på något år. Detta för att upptäcka eventuella skador i tid och därmed kunna planera in stamrenovering istället för att genomföra den vid uppkomst av stora vattenläckor/vattenskador.

Det finns däremot fastigheter som inte behövt genomföra stambyte förrän efter 60 eller 70 år. Det går därmed inte att säga någon exakt ålder då stambyte måste utföras. Däremot är det, som med alla fastigheter, att allt slits med åren. Ju äldre ledningarna är desto viktigare att undersöka och underhålla dem.

Vad avgör intervallet?

Stambyte, hur ofta behöver detta ske? Det beror till stor del på vilket underhåll som skett samt hur ledningarna påverkats över tid.

 • Underhåll
  Som med alla fastigheter är underhåll det allra viktigaste för att undvika stora och kostsamma renoveringar – eller skjuta upp dem. Stammar kan underhållas genom stamspolning. Det innebär att vatten trycks ner i ledningarna med ett mycket högt tryck. Därmed kommer trycket att dra med sig det som börjat fastna på insidan av ledningarna. På detta sätt minskas risken för stopp och för att ledningarna ska börja få skador.
 • Rörinspektion
  Rörinspektion innebär att en extremt liten kamera förs ner i rören via en anslutning. Via kameran kan inspektörer se ledningarnas kvalité, eventuella skador samt om rörspolning behöver ske. Om en fastighetsägare anar att stambyte börjar bli aktuellt kan en rörinspektion beställas för att avgöra om stambytet behöver ske – eller om det finns andra alternativ.

Vad finns det för alternativ?

Relining är inte ett alternativ till stambyte. Det är två olika arbetsmetoder beroende på stammarnas kvalité. Om dessa processer jämförs med att äga en bil så är relining att laga bilen och stambyte att köpa ny bil. Går det att laga och få hög kvalité är detta generellt bättre. Men är det ett för stort och komplicerat projekt är stambyte bättre. Relining är därmed en process som skjuter stambytet framåt.

Så sammanfattningsvis, stambyte, hur ofta? – Det beror på…

Renovering

Här presenteras några av de vanligt förekommande frågorna kring finansiering och installering av bergvärmepump.

Vad är de största fördelarna med bergvärmepump?

Det finns flera fördelar men de två som primärt brukar lyftas fram är ekonomin och ekologin. Med andra ord att det är en investering som både gynnar miljön och plånboken.

Hur djupt behöver hålet vara?

Det vanligaste är att hålet är mellan 100 och 200 meter djupt. Djupet beror bland annat på hur mycket värme som behöver ”tas upp” från berget. Det kan även avgöras av underlaget där borrning sker. Detta avgör däremot som de gräver och installerar din bergvärmepump under processens gång.

Vad kostar en bergvärmepump?

Här beror det lite på vad som menas. Ett enbart köpa en pump kommer inte göra någon skillnad (förutsatt att den gamla är trasig). Det krävs ett djupt hål, installation och pump för att det ska kunna användas som en värmekälla. Totalt brukar summor kring mellan 100- och 200 000 kr nämnas.

Är det lönsamt i längden?

Innan inköp och installering sker bör alltid en uträkning ske på om det är lönsamt eller inte. Detta avgörs främst av:

 • Värmekälla idag
 • Energiförbrukning per år idag
 • Kostnad per kWh idag

Detta kan sedan ställas mot vad det kostar med bergvärme och därmed visas en ungefärlig besparing per månad. Detta i sin tur får ställas mot den kostnad som skulle uppstå om ett lån tecknades för att finansiera installationen. Ofta, men inte alltid, skapas en större besparing än finansieringskostnad per månad.

Enklast är att kontakta en återförsäljare för att tillsammans räkna på eventuell förtjänst.

Krävs det något tillstånd för att gräva?

Ja, det krävs ett tillstånd från kommunen innan grävning får påbörjas. En sak som då kontrolleras är om någon in närheten har bergvärme och i så fall hur nära. För att det ska ge effekt krävs det att ingen annan har grävt inom en radie av 20 meter.

Vilken funktion har en bergvärmepump?

Via slangar pumpas vätska ner till berget (längst ner i hålet). Där värms vätskan upp av berget varpå den pumpas upp. En bergvärmepump kommer nu att ta vara på denna värme tack vare en kompressorteknik. Värmen används sedan för att värma upp huset medan vätskan återigen pumpas ner till berggrunden.

Fönster

Ett fönsterbyte i Uppsala varierar i pris beroende på ett flertal olika faktorer. Till exempel kostnad för bygglov, materialval och hur ett eventuellt ROT-avdrag kan räknas av från de budgeterade kostnaderna. Därför kan priset variera beroende på om det är en privatperson som är i behov av ett fönsterbyte eller en bostads- eller hyresförening som behöver byta fönster på fastigheten.

I Uppsala kan bygglov kan behövas för att göra ett fönsterbyte

Ett bygglov kan krävas för vissa typer av fönsterbyten. Ett fönsterbyte som förändrar fasadens utseende kräver generellt sätt ett bygglov medans om ni byter till likadana fönster som tidigare är risken mindre att bygglov krävs. Kolla med Uppsala kommun för att reda ut eventuella frågetecken.

Kan vi använda oss av ROT-avdraget vid ett fönsterbyte?
ROT-avdraget gäller för ny- och ombyggnationer. Generellt sätt ingår fönsterbyten i avdraget. För att hålla nere kostnaderna för renoveringen som privatperson kan det därför vara bra att kontrollera och planera sitt användande av ROT-avdraget i förväg. Har ni redan använt en del eller hela rotavdraget kan det kanske finnas ett värde i att ta fönsterbytet under nästa period då hela avdraget kan nyttjas. Är fönstret i mycket dåligt skick blir det såklart dyrare att vänta med ett byte om det då istället kan uppstå andra skador till följd av det dåliga fönstret. Mer information om ROT-avdraget finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

Materialval påverkar kostnaden

Kostnaden varier även beroende på de materialval som görs i samband med bytet. Det kan vara svårt att veta vilka val som är rätt att göra, välj därför en hantverkare i Uppsala som har lång erfarenhet av arbetet. På så sätt kan ni rådfråga med firman om vilka lösningar som är rätt för just er budget.

Kostnaden kan även variera beroende på:

 • Arbetets komplexitet
 • Antal fönster som ska bytas

Begär offerter från flera olika firmor runt Uppsala och jämför de olika priserna som du fått in. Be även om en skiss på planeringen, bra frågor att ställa skulle kunna vara: Hur lång tid beräknas arbetet ta? Ingår kontroll av arbetet efter att det slutförts? Att byta fönster är en investering för lång tid framöver – välj därför en firma som har lång erfarenhet och kunskap inom området.

Renovering

“Stambyte, hur ofta?”. Det är en fråga som husägare, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar någon gång har ställt sig. Ett stambyte behöver som regel göras ungefär mellan vart 40:e och vart 60:e år, men det beror på en rad olika faktorer. Rörens material och hur mycket de brukas är exempel på faktorer som spelar in. Dessutom går det att skjuta upp ett stambyte med många år genom att göra en relining. Detta kan du läsa mer om längre ned i den här texten.

Vad händer när rören slits?

De flesta avloppsrör i Sverige idag är gjorda av gjutjärn. Dessa anses generellt som hållbara, men efter ett par decennier finns risk för rostskador, eftersom de korroderar i vatten. Även om rören angrips av rost, så kan de hålla sin form under ganska lång tid. Förr eller senare krävs dock ett stambyte för att undvika risker för vattenskador och stopp i avloppet.

Relining för att skjuta fram behovet

En relining, eller rörinfodring, är ett sätt att skjuta fram behovet av ett stambyte. I korthet går det ut på att man sprutar in plast i befintliga rör. När plasten torkar bildas nya rör inuti det gamla. Det är en metod som har använts i drygt 25 år, så det går inte att säga med säkerheten hur länge det håller. Testar har visat att de kan hålla i uppemot 50 år, men mer forskning behövs kring detta. Testerna har inte gjorts i rörens faktiska kemiska miljö. Det har dock använts med framgång under relativt lång tid nu – och det återstår att se hur det utvecklar sig. Många menar att de nya rören som görs med en relining har lika lång hållbarhet som ett par nya rör.

Stambyte – hur ofta? Faktorer som påverkar livslängden

Stambyte – hur ofta det ska göras är svårt att ge ett generellt svar på. Det finns en rad olika faktorer som påverkar rörens livslängd. Vanligt är att man passar på att byta äldre rör i samband med en badrumsrenovering, trots att de kanske skulle ha ganska många år kvar. Faktorer som påverkar livslängden på gjutjärnsrör är främst:

 • Invändig korrosion. Som nämnt högre upp i texten är gjutjärnsrör känsliga för invändig korrosion.
 • Vanligt slitage. Alla behöver göra ett stambyte. Hur ofta det krävs varierar – men när rören börjar bli gamla, är det snart dags.
Hemrenovering

Har man en trädgård ska man se till att utnyttja den – även om den känns trist och hopplös för stunden finns garanterat många knep som kan få den att kännas både trivsam och inbjudande. Vet du inte var du ska börja eller hur du ska gå tillväga kan du anlita hjälp med att ta fram en trädgårdsdesign som passar utifrån den miljö och förutsättningar som finns.

Vad innebär trädgårdsdesign?

Trädgårdsdesign är, precis som det låter, design av trädgårdar men det många kanske inte vet är att man kan köpa tjänster inom just detta. Man får då hjälp av en trädgårdsdesigner att förverkliga sina drömmar och planer som man redan har, eller så kan man få hjälp med inspiration och nya idéer som kan tänkas passa den egna trädgården.

Tillsammans med ett proffs tar man alltså fram en design, som kan innehålla alltifrån växter till uteplatser och möbler. En smart tjänst för den som kört fast eller inte vet hur den trista trädgården kan piggas upp.

Så går det till

Den som köper tjänster inom trädgårdsdesign kommer få en trädgårdsdesigner på besök i hemmet. Tillsammans går man igenom trädgården, både för att se hur den ser ut i dagsläget men också för att se vilka förutsättningar som finns för förändring. Man får tips och råd och en individuell plan för trädgården redan på plats men man kan också välja att köpa paket som gör att man får mer material som kan vara bra att ha när det är dags att ta det första spadtaget.

I trädgårdsdesign kan man få bland annat följande:

 • En skalenlig karta över trädgården
 • En skiss med idéer och förslag
 • Förslag på material och växter som passar

Fördelarna med att anlita professionell hjälp

Att design och inreda en trädgård är nästan lika svårt som att inreda innanför husets väggar. Det är mycket som ska gå ihop, den röda tråden är viktig och dessutom är det viktigt att man väljer växtlighet som passar för läget.

Allt detta ska göras utan att det känns rörigt och övermöblerat i trädgården och en av fördelarna med att anlita professionell hjälp med trädgårdsdesign är att man får veta vad som passar i det aktuella fallet. Att bara få bolla tankar och idéer med någon som ”kan sin trädgård” kan också vara bra, så att man inte satsar på fel växter till exempel.

El

Norrland, platsen där solen aldrig skiner. Så skulle förmodligen många beskriva ungefär halva delen av det avlånga landet Sverige. Under vinterhalvåret hinner man knappt uppleva dagsljuset och man kan ställa sig frågan – går det att utvinna el ur solceller här, eller är det kört? Svaret finner du här.

Solceller i Norrland – bra eller lönlöst?

Många tror att solceller kräver solsken under dygnets alla ljusa timmar för att kunna generera el, men så är det faktiskt inte. Det enda som krävs är egentligen dagsljus, så det spelar ingen roll om det är molnigt eller regnigt. Det som däremot kan påverka effektiviteten är hur länge det faktiskt är just – och stora delar av Norrland är ju känt för ett väldigt mörkt vinterhalvår. På sommaren däremot är det nästan ljust dygnet runt, vilket innebär att solceller fungerar desto bättre då.

För att få ut så mycket som möjligt av sina solceller kan man alltså behöva komplettera systemet med ett speciellt batteri, som lagrar energin och så att den på så vis kan användas senare. Det kanske inte räcker hela året men då kan man komplettera med att köpa el från ett elbolag under den tiden. Så, fungerar solceller i Norrland? Svaret är ja. Under vintern kan det bli tufft att få ihop tillräckligt mycket el eftersom dagsljuset under en period endast varar i några få timmar. Men det är definitivt inte omöjligt att producera sin egen el, även om man bor långt upp i landet.

Ta hjälp av en expert

Bor du i Norrland och känner dig nyfiken på det här med solceller, och om det skulle kunna fungera för just dig? Förutom antal timmar dagsljus finns andra saker som kan påverka effektiviteten när det kommer till solceller, och det är hur fastigheten är belägen, och var solcellspanelerna bör monteras för bästa resultat. Ofta syns dom på tak men bor man i ett sådant läge att taket inte är den optimala platsen kan man montera panelerna på fasaden eller marken istället. Det finns alltså lösningar för det mesta.

För att säkert veta sina förutsättningar kontaktar man någon som arbetar med att just installera solceller. Det som brukar ingå är:

 • Hembesök
 • Rådgivning
 • Expertutlåtande
 • Offert

Väljer man att tacka ja sätter arbetet igång och snart kan man producera sin egen el med hjälp av solceller även om man är bosatt i Norrland.