Hemrenovering

Smide är ett stilrent och snyggt material, som passar till många olika stilar och andra material. Det går att använda både inomhus och utomhus – vilket gör det väldigt användbart och dessutom krävs knappt något underhåll alls. Läs mer om smide och några vanliga saker som det används till här.

Staket och grindar i smide

Att skärma av tomten med ett staket kan vara både snyggt och praktiskt och ett staket i smide kan vara ett bra val av flera olika anledningar. För det första så passar det till dom flesta typer av hus och fastigheter – vare sig det är lantligt och gammaldags eller nybyggt och modernt.

Med en tillhörande grind i smide får man ett ännu mer exklusivt intryck och det kan som sagt även vara praktiskt, till exempel om man har lösa djur på gården eller om man helt enkelt bara vill kunna stänga om sig.

Trappräcken

Andra populära produkter i smide är trappräcken – och dessa kan som sagt används i trappor både utomhus och inomhus. Just inomhus kan det bli en snygg detalj som bryter av från trä, tapeter och textilier och utomhus passar det in naturligt på ett annat sätt.

Räcken

Räcken till balkonger och uteplatser utomhus – eller till trappöppningar och liknande inomhus. Även här kan man använda detta relativt underhållsfria och hållbara material för att fånga upp den aktuella stilen eller för att bryta av den med en utstickande detalj, utan att sedan behöva måla om eller ägna sig åt annat underhåll.

Färdiga modeller eller måttanpassat

För den som är sugen på att införskaffa ett staket, en grind, ett trappräcke eller något annat tillverkat i smide finns en del färdiga modeller att välja bland, från samtliga kategorier. Det finns även företag som erbjuder skräddarsydda lösningar – både vad gäller utseende och mått.

Både färdiga och specialbeställda produkter går att hitta bland annat i följande utföranden:

 • Klassisk stil
 • Stilrent och enkelt
 • Med många detaljer

Produkter i smide kostar mer än andra material som används till liknande produkter men den långa hållbarheten kan vara väl värd sitt pris. Ska man beställa produkter med speciella mått eller utseendet är det dock svårt att säga vad priset blir på förhand men då kan man alltid be om en offert för att bilda sig en uppfattning kring just priset.

Företag

Är det dags att flytta, städa ur ett dödsbo eller om man helt enkelt bara vill att hemmet ska bli grundstädat kan en städfirma vara ett bra alternativ. Framför allt om man har lite tid eller inte orkar städa ur stora utrymmen. Bor man i Göteborgsområdet är en städfirma i Göteborg ett bra och lokalt alternativ.

Mr Clean är en städfirma i Göteborg som erbjuder åtskilliga städtjänster till företag. Allt ifrån entreprenadstäd, byggstäd och flyttstäd till kontorsstäd.

Varför anlita städfirma

Ofta känner man att det är svårt att få tiden att räcka till och städning är ett moment som alla måste få in i vardagen. Att anlita en städfirma är ett bra sätt att spara värdefull tid som kan läggas på annat. Det är viktigt att hitta en städfirma som man känner förtroende för och är nöjd med. Speciellt om man väljer att ha regelbunden städning. Det är bra att fundera på hur ofta man vill ha städning, abonnemangen är oftast veckovis, varannan vecka eller var fjärde vecka.

Den vanligaste städningen som utförs är flyttstädning och det kan vara till stor hjälp vid en flytt. Oftast tar packningen upp större delen av tiden och att vara tvungen att städa är det många som inte hinner med.

Hur går en flyttstädning till?

En städfirma städar noggrant igenom hemmet enligt flyttstädkraven. En flyttfirma kommer bland annat i köket att rengöra vitvaror, skåp, spis och utrymmen. Allt städas noggrant och kaklet skrubbas. I badrummet rengörs bland annat toaletten, dusch och golvbrunnarna töms. I övrigt dammsugs och golvmoppas allt. Dessutom torkas alla lister av.

Städfirmor i Göteborg

I Göteborg finns det en massa olika städfirmor och det kan kännas svårt att välja. Ett tips är att ringa runt och fråga om priser och erbjudanden. Vissa är även mer specialiserade på specifika städningar. Det beror helt på vad man har för behov som kund.

Sverige och Co

 • Erbjuder städning av mindre bostäder till lokalvård av större ytor.
 • Erbjuder bland annat hemstäd, flyttstäd, företagsstäd och fönsterputsning.
 • Tjänsterna erbjuds bland annat i Göteborg, Mölndal och Kungälv.

Mr Clean

 • Erbjuder alla typer av tjänster inom städning i Göteborg och närområden. Däribland hemstädning, kontorsstädning eller flyttstädning.
 • Kunden är i fokus och städuppdraget anpassas efter kundens behov.
 • Miljöfokuserade, vilket innebär att de använder miljövänliga alternativ när det går.
Badrum

En renovering kostar en hel del pengar, tid och möda. Trots detta väljer många svenska bostadsägare varje år att renovera sina bostäder. Orsakerna till detta kan förstås variera men det finns flera goda skäl att göra detta. Och när det vankas renovering är det Lisana Bygg och Badrum som du bör kontakta!

Det finns nästan lika många anledningar att renovera hemmet som det finns olika slags projekt att välja mellan. Nedan kikar vi närmare på några av de främsta fördelarna med att låta renovera din bostad.

Fördelarna med att renovera med Lisana Bygg och Badrum

Lisana Bygg och Badrum är att företag som specialiserar sig på renoveringar av olika slag. Genom att anlita dem kan du dra nytta av de fördelar som renoveringen av din bostad för med sig. Dessa inkluderar bland annat att:

 • Du sparar pengar på att slippa flytta. Om du verkligen älskar det bostadsområde som du bor i kan det kännas tufft att behöva flytta därifrån. Genom att kontakta Lisana Bygg och Badrum och låta renovera ditt hem kan du därför spara pengar. Det är nämligen mer kostnadseffektivt att göra en renovering av bostaden jämfört med att köpa en helt ny bostad att flytta till. Detta gäller i synnerhet om du tar hänsyn till den potentiella värdeökning som renoveringen för med sig.
 • Värdet på din befintliga bostad ökar. När du väljer att renovera din bostad är sannolikheten hög att värdet på bostaden ökar. Ett renoverat hem är nämligen mer lockande för många bostadsköpare att köpa. Så efter att Lisana Bygg och Badrum har renoverat ditt hem kan du ofta få ut mer pengar i samband med en eventuellt försäljning. Och även om du inte har tänkt sälja bostaden finns det vissa anledningar att försöka öka fastighetsvärdet.
 • Återställ hemmet till dess forna glans. Du kanske har köpt ett lite äldre hem eller kanske bott en längre tid i din bostad? Risken är stor att glansen med tiden har försvunnit och att bostaden har sett sina bättre dagar passera. Genom att renovera det kan du då återställa det till dess forna glans.
Renovering

Ett par träd behöver fällas på trädgården. Kan du ta fram motorsågen och fälla dem själv eller finns det lagar och regler att förhålla sig till? Vilka företag kan kontaktas i Västerås för hjälp vid trädfällning? Här är lösningen.

Trädfällning – Kontakta företag i Västerås

Det finns ett flertal företag i Västerås som erbjuder trädfällning i olika stor omfattning. Här är det däremot skillnad. En del företag avverkar skogsområden och kan genomföra markberedning inför att tomter ska förberedas inför byggnation. Det är alltså stora projekt.

Andra har specialitet att kunna genomföra trädfällning i bostadsområden och på sommarstugetomter. Det handlar därmed om mer spetskompetens gällande att kunna sektionsfälla och precisionsfälla.

Går det att fälla träd själv?

Ja, som markägare får du fälla trädet själv. Men det betyder inte att du bör göra det. Allt handlar om kompetens och erfarenhet samt kunskap inom säkerhetstänk. Vid minsta tveksamhet bör ett proffs på trädfällning kontaktas och en offert beställas. Det är allt för många privatpersoner som skadar sig i onödan på dessa arbeten.

RUT-avdraget kan användas vid trädfällning. Det innebär att arbetskostnaden blir 50 % lägre än om avdrag inte får användas. Detta gäller däremot enbart för privatpersoner och alltså inte för företag, föreningar eller organisationer.

Marklov – Kontakta Västerås kommun

Det är skillnad på markberedning och fällning av ett enstaka träd. Vid markberedning, avverkning och liknade kan det behövas marklov. Vid frågor – Kontakta Västerås kommun.

Vem tar hand om träden?

Att fälla träden är första steget. Att ta hand om dem är nästa. Det finns ett par alternativ även här.

 • Såga upp egen ved
  Kvista stammarna, såga upp kortare bitar och lägg på tork innan de till slut klyvs med vedklyv. Ett ganska ansträngande jobb men samtidigt undviks kostnaden att köpa in ved.
 • Låt andra ta veden gratis
  Ett alternativ är att annonsera på Blocket eller lokaltidningen att veden ges bort gratis, till den som själv sågar upp delar av träden och forslar bort dem. Ett gratis sätt att bli av med de stora träden som för tillfället ligger i vägen i trädgården.
 • Företaget som utfört trädfällning
  De företag som utför trädfällning i Västerås kan generellt även ta hand om de träd som fälls. Men kontrollera vad det kostar och om det är värt det.
Hemrenovering

Ett attefallshus är ett litet hus‚ som enligt dom regler som finns, får vara upp till 30 kvm stort för att man ska kunna bygga det på sin tomt utan bygglov. Det lilla huset kan sedan användas till mycket – alltifrån gäststuga till kontor men för den som planerar att skaffa ett finns ett stort beslut att fatta:

 • Bygga själv
 • Köpa byggsats
 • Köpa färdigt (skal eller nyckelfärdigt)

Bygga attefallshus själv

Fördelen med att bygga ett attefallshus själv är att man kan designa och anpassad det precis som man vill. Till nackdelarna hör att det kräver mycket av både tid och hårt arbete, samt att många moment är svåra att klara av helt på egen hand.

En annan sak som kan vara både en fördel och en nackdel är priset. Det kan absolut bli billigare att bygga ett attefallshus i lösvirke, jämfört med att köpa ett färdigt, men det kan också vara svårt att veta hur mycket kalaset faktiskt kommer att landa på. Byggprojekt, stora som små, drar ofta iväg i pris för att man glömt att räkna med små saker – som till exempel skruv, som faktiskt är ganska dyrt när man behöver mycket.

Köpa byggsats

Ett annat alternativ är att köpa ett attefallshus i byggsats. På så vis bygger man ihop själva skalet relativt snabbt och enkelt och man får allt man behöver i ett paket. Man riskerar inte att stöta på oväntade moment, som när man bygger i lösvirke, och dessutom betalar man en summa för hela skalet. Sedan kan det såklart komma till kostnader om man vill inreda huset.

Köpa nyckelfärdigt

Ett tredje alternativ för den som vill ha en snabb och smidig lösning är att köpa ett attefallshus som kommer att stå helt nyckelfärdigt när det är dags att ta över det från leverantören. För den som vill ha huset på plats snabbt och enkelt är detta ett bra alternativ – men det är också det dyraste alternativet.

Till det positiva hör att det finns många fina modeller att välja bland, samt att man direkt får ett fast pris för hela byggnaden. En del leverantörer av attefallshus säljer även det färdiga skalet, så att man själv kan göra det invändiga. Det kan bli något billigare, men det beror såklart på vilka material och annat man väljer att jobba vidare med på egen hand.

Renovering

Dom flesta har nog hört talas om begreppet stambyte och vet troligen också ungefär vad det innebär. Det många däremot kanske inte känner till är hur det faktiskt går till – från början till slut. Det är ett långt mer omfattande arbete än man kan tro och det innebär både rivning och återställning av tätskikt och ytskikt – för att nämna några saker.

Steg 1 – rivningsarbete

Ett stambyte innebär i regel att man byter ut alla stammar som finns i en fastighet – det vill säga dom rör och ledningar som transporterar vatten. Dessa slits och behöver av naturliga skäl bytas ut förr eller senare. Det man måste göra för att komma åt stammarna, så att man kan byta dom, är alltså att riva – och detta kan innefatta både väggar och golv i alltifrån badrum, kök, trapphus och källare. Badrum rivs vanligen ut helt och hållet, medan man i kök ofta kan begränsa skadorna. Det man kan behöva göra är att:

 • Plocka bort köksskåp som är i vägen
 • Bryta bort dom ytskikt som finns framför stammarna

Steg 2 – stambyte

När det går att komma åt stammarna kommer man till huvuddelen av ett stambyte – att ersätta dom gamla stammarna med nya. Även detta är ett omfattande moment som kan ta lång tid – speciellt där det är svårt att komma åt. En del ledningar kan dessutom sitta så dåligt till att dom inte går att byta ut – och då brukar man renovera dom på plats istället.

Steg 3 – återställande

När själva stambytet är genomfört är det dags att återställa dom tät, – och ytskikt som rivits bort inför bytet. Ett tätskikt som brutits upp kan aldrig återanvändas eftersom det då inte ger ett säkert skydd och behöver alltså bytas ut helt och hållet. Vad gäller badrum så kan man alltså säga att det blir en totalrenovering med nya tätskikt, ytskikt och vanligen också inredning så som handfat och liknande.

Ordet stambyte används av många som ett samlingsnamn för hela processen, från början till slut, och det är förvisso inget fel med det. Man skulle dock kunna dela upp dom som förarbete inför ett stambyte, själva bytet och sedan det arbete som krävs för att återställa bostäderna och fastigheterna efter att rör och ledningarna bytts ut till nya.

Larm

Att skaffa en övervakningskamera är populärt idag. Tekniken har gått snabbt framåt, och idag finns en uppsjö av modeller på marknaden som kan göra ett gott jobb med att trygga hemmet. Poängteras bör att en övervakningskamera snarare bör komplettera ett larmsystem, snarare än att ensamt ta på sig den rollen.

Vad bör man leta efter i en övervakningskamera?

Det finns ett antal viktiga egenskaper som många kan skriva under på att en modern övervakningskamera bör ha. Till exempel:

 • Brett synfält
 • Tvåvägskommunikation
 • Gott mörkerseende
 • Inbyggd siren
 • Hyfsad upplösning

Det är långt ifrån alla modeller som uppfyller samtliga punkter ovan. Bland dem som gör det är det variationer sinsemellan, såsom hur brett synfältet är, hur högt sirenen ljuder och hur väl den kan se i mörkret.

Jämförelse

Nedan har vi sammanställt en jämförelse mellan några av de mest populära kamerorna på marknaden. Inga produktnamn kommer att nämnas, eftersom syftet endast är att visa på hur mycket det kan skilja sig mellan vanliga modeller. Syftet är också att hjälpa läsaren till beslut och ge kunskaper som gör det enklare att välja övervakningskamera på egen hand.

Kamera 1

En uppstickare från USA som är känd för sitt breda synfält (160 grader). 160 grader innebär att den inte är långt ifrån att kunna se rakt bakåt, vilket till exempel kan lämpa sig väl för övervakning inomhus i ett trångt rum, där det inte är möjligt att få en god överblick av rummet. Kameran är också känd för sin höga upplösning, som ligger på 2K.

 • Tvåvägskommunikation: Ja
 • Mörkerseende: Ja
 • Inbyggd siren: Ja

Kamera 2

En mycket känd kamera från USA som har blivit populär även i Sverige och Skandinavien. Den är känd för att vara en av de första i sitt slag, och för sin användarvänlighet. Det är enkelt att installera, ställa in och att använda appen. Synfältet är 140 grader, vilket räcker gott och väl för de flesta.

 • Tvåvägskommunikation: Ja
 • Mörkerseende: Ja
 • Inbyggd siren: Ja, men varumärket har även modeller där det inte finns.

Kamera 3

Kamera tre är en relativt billig övervakningskamera (ca 2 000 kr) som fått sig en plats på marknaden. Synfältet, med sina 120 grader, är dock lite snålt tilltaget jämfört med många av konkurrenterna.

 • Tvåvägskommunikation: Ja
 • Mörkerseende: Ja
 • Inbyggd siren: Nej
Hemrenovering

Vid relining i Lund behöver både förundersökning, offertförfrågan och besiktning genomföras. Det handlar alltså inte bara om att hantverkare ska utföra jobbet. En oberoende konsult i Lund nämner fördelarna med att anlita en konsult vid denna stora renovering.

Relining i Lund från start till mål

 • Behövs relining eller krävs det stamrenovering?
  En fastighetsägare bör beställa regelbunden undersökning av stammarna för att tidigt upptäcka eventuella skador och kunna besluta om relining innan det är för sent. Att beställa denna tjänst från en oberoende konsult kan kännas betydligt tryggare än att beställa från ett företag som utför arbetet. Denna konsult har därmed ingen fördel i att ”hitta” skador på stammarna.
 • Hur sker en effektiv upphandling?
  Om konsulten upptäcker att relining bör genomföras är nästa steg att skapa en effektiv upphandling. Genom att en detaljerad offert skapas blir det enkelt att kontakta flera företag i Lund som kan genomföra arbetet varpå de får ge sitt pris på arbetet. Det kan även framgå när arbetet kan ske – vilket för vissa kan vara helt avgörande i val av totalentreprenör.
 • Projektledning under arbetsprocessen
  Ett företag i Lund har nu valts för arbetet och processen kan starta. Det blir därmed konsulten som har kontakt med entreprenören i de allra flesta frågorna. Som fastighetsägare underlättar detta hela processen. Ofta finns det redan färdiga arbetsprocesser som företagen följer för att därmed säkerställa hög kvalité i arbetet.
 • Kontroll och besiktning
  Besiktning bör alltid ske efter arbetet är slutfört. Men i detta fall behöver även kontroll ske under själva processen. Detta utifrån att ledningarna är så slutet utrymme att processen enklast övervakas under arbetets gång. Allt detta sker även av konsulten som därmed även kan säkerställa, och dokumentera, arbetet.
 • Granskning av film
  Sista steget är att filmning sker av stammarna och att dessa filmer granskas. Ofta får även kunden behålla filmerna som bevis på utfört uppdrag.

Behövs konsult vid relining i Lund?

Det är alltså viktigt att skilja på konsultens arbete och entreprenörens. Generellt är det en trygghet att ha en konsult leder arbetet och kan vara oberoende – men det finns inget krav på att konsult måste anlitas. Till stor del beror det på arbetets omfattning och hur väl insatt kunden är i det specifika projektet.

Företag

Har du fått drömjobbet, kommit in på en utbildning eller kanske funnit kärleken i Helsingborg? Då är det också troligt att du väljer att flytta dit. Förutom att fixa med allt det praktiska, så som att boka flyttfirma i Mölndal, finns flera andra saker som kan vara bra att göra när det blivit dags att testa vingarna i en ny stad. Här kommer några tips!

Boka flyttfirma i Helsingborg

Ska du flytta från en annan stad för att sedan landa i Helsingborg är det troligt att en flyttfirma kan underlätta arbetet. För att säkerställa att flytten kan bli av när det är tänkt, är det viktigt att boka en lämplig firma i god tid innan det aktuella datumet. Det kan också behövas en del jobb med att hitta en flyttfirma som erbjuder flytt från där du bor idag, till just Helsingborg. Börja i tid, så slipper du stressa in i det sista.

Fixa alla ”småsaker”

En flytt innebär många moment, även för den som bara ska flytta längre ner på samma gata och detsamma gäller såklart även dig som ska flytta till Helsingborg. Listan med ”småsaker” kan göras lång, och det kan därför bara bra att göra någon form av checklista att bocka av eftersom. Några exempel på saker som behöver göras innan eller i samband med en flytt är:

 • Flyttanmälan
 • Adressändring
 • Säga upp eller flytta hemförsäkring
 • Eventuellt säga upp och teckna nya avtal till den nya adressen, till exempel elavtal

Bekanta dig med Helsingborg innan du ska flytta

Kanske har du besökt Helsingborg en eller flera gånger innan du bestämt dig för att flytta dit – men att få en helt ny stad att kännas som hemma kan ta tid även för den som varit där på besök många gånger.

Ett bra tips är att bekanta dig med staden på distans – läs på om olika aktiviteter, platser, restauranger eller vad som nu intresserar dig, så att du lär känna dom delar som du tror att du kommer att gilla mest.

Ska du till exempel plugga kan det vara bra att kolla vilka vägar och transportlösningar som finns från den nya bostaden till studieplatsen och detsamma gäller för den som ska börja ett nytt jobb. Kolla var idrottsanläggningar, bibliotek och mataffärer finns – lär känna staden helt enkelt!

Golv

Trä är ett organiskt material vilket också gör det väldigt mångsidigt. Detta gör att du kan få den just den stil du vill ha på golvet när du ska lägga en ny parkett i ditt hem. Varför inte ha olika golv, och därmed stilar, i olika rum?

Detta kan dock vara svårt att på förhand veta hur det ska bli genom att till exempel titta på bilder. Ett proffs som sysslar med parkettläggning i Helsingborg kan hjälpa dig med att finna det som passar bäst genom olika tekniker vid golvläggningen samt olika träslag och behandlingar på golvet.

Så väljer du rätt parkettgolv till rätt rum

Den kanske mest klassiska platsen för ett parkettgolv i de svenska hemmen är vardagsrummet. Men låt inte det hindra dig – ett parkettgolv passar alldeles utmärkt även på andra ställen i hemmet. Du kan till exempel lägga det i köket, sovrummet, hallen, matsalen eller varför inte källaren? Ett parkettgolv passar såväl i det privata hemmet som i offentliga miljöer. Genom att anlita en firma som erbjuder parkettläggning i Helsingborg kan du få hjälp med att få ett snyggt kvalitetsgolv oavsett vart det ska läggas.

Populära golv vid parkettläggning i Helsingborg

Parkettgolv är populära av den anledning att, förutom att vara slitstarkt, finns det också i många olika träslag och kan läggas i olika mönster såsom:

 • Mörkt trä (t.ex. valnöt).
 • Vitt parkettgolv (ljust, behandlat eller laserat).
 • Fiskbensparkett.
 • Med mönster som till exempel hercules, tegel, holländsk, rutor eller fallande mönster.
 • Skeppsgolv (marin stil i bl.a. ek eller teak).

Fiskbensparketten är ett massivt stavparkettgolv som är ett exempel på ett väldigt populärt golv. Detta är inte konstigt då ett snyggt lagt kvalitetsgolv ger en tidlös och klassisk prägel på rummet och därför passar i de flesta hem. Andra vanliga varianter av parkettgolv är mosaikparkett, basparkett och industriparkett. Lamellparkettgolv finns i de flesta träslag, ytbehandlingar och färgnyanser.

Som du märker finns det en uppsjö av olika parkettgolv, färger och mönster och att välja rätt golv till rätt rum är inte alltid helt enkelt. Om du anlitar en professionell golvläggare för din parkettläggning i Helsingborg blir dock valet enklare då de hjälper dig med att se vad som passar bäst.