Hem

Har du tänkt sälja din bostad och känner att du kanske vill prova dina egna vingar? Tänk igen! Du kanske vill undvika att anlita en mäklare i Ängelholm i syfte att spara en liten slant på affären. Eller så kanske du känner att det inte gör någon större skillnad huruvida du samarbetar med en fastighetsmäklare vid försäljningen eller ej. Det finns också många framgångssagor där säljaren av bostaden har sålt sitt hem helt på egen hand. Det hela verkar så enkelt och det finns väl inget som kan gå fel, eller…?

Sanningen är den att en fastighetsförsäljning är en mer komplicerad och omfattande process än vad du kanske har föreställt dig. Beroende på hur pass stor vana du har av fastighetsaffärer är det också lätt hänt att du missar till och med grundläggande saker. En erfaren mäklare i Ängelholm har stor erfarenhet av att sälja bostäder och kommer vara till stor hjälp under försäljningsprocessen. De vet trots allt det mesta som är värt att veta om enskilda fastigheter och bostadsmarknaden i stort.

Nedan går vi igenom de största fördelarna med att ta hjälp av en fastighetsmäklare när du ska sälja din bostad.

Fördelarna med att ta hjälp av en mäklare i Ängelholm

De starkaste skälen att anlita en fastighetsmäklare när du ska sälja din bostad är att:

 • Du redan har fullt upp som det är.
  Det kan vara ett heltidsjobb att sälja en bostad. Du behöver sköta kontakten med intresserade köpare, anordna visningar av din bostad och en hel drös med andra uppgifter kring försäljningsprocessen. Du är troligtvis redan upptagen som det är, med ditt liv i övrigt och ditt arbete m.m. Därför är det generellt sett dumt att ta på sig än större börda än vad som är absolut nödvändigt.
 • Mäklaren har mer erfarenhet än du.
  En erfarenhet mäklare i Ängelholm har en lång erfarenhet av fastighetsaffärer. Mäklaren har därmed högst sannolikt mer erfarenhet än du av att sälja bostäder. Denna erfarenhet kan visa sig vara guld värd för att få din bostad såld snabbt och effektivt till ett förmånligt pris. Så gör inte jobbet själv – ta hjälp av ett proffs!
El

Att köpa el i Stockholm är ingen större konst – det i i princip bara att leta efter en elleverantör på nätet och teckna ett avtal där. Det är enkelt och behöver inte nödvändigtvis ta mer än ett par minuter om man tycker att alltifrån pris till betalningsmetod ser bra ut. Nedan följer ett exempel på hur det går till när man tecknar ett avtal på nätet.

Köp el i Stockholm på nätet

Idag är det otroligt enkelt att köpa el, genom att teckna ett abonnemang direkt på nätet. Man går helt enkelt in på elleverantörens hemsida och letar upp sidan där man kan teckna avtal. Här förväntas man lämna en del uppgifter – till exempel avtalslängd för fast pris. Man kan även, utifrån ett exempel på en leverantör som säljer el i Stockholm, välja vilken typ av el man vill ha – där man till exempel kan välja på förnybar el.

Man behöver även fylla i en del personliga uppgifter, så som:

 • För, – och efternamn
 • Personnummer
 • Adress
 • E-post
 • Telefonnummer

Hos dom flesta finns även möjlighet att själv välja hur man vill ha sina fakturor, till exempel i pappersform, via e-post eller om man hellre vill betala via autogiro. Man kan även fylla ifrån och med vilket datum man vill att avtalet ska börja gälla – till exempel från det datum man får tillträde till en ny bostad eller från och med det datum man sagt upp ett avtal med en annan leverantör.

Sista steget är att godkänna villkoren och sedan är det bara att skicka in formuläret och invänta uppstartsdatumet.

Vad ska man tänka på?

För den som ska teckna ett abonnemang för att köpa el i Stockholm finns såklart en del saker som kan vara bra att tänka på. Givetvis ska man alltid läsa igenom villkoren hos den leverantör man planerar att köpa elen från, så att man vet vad som gäller om man till exempel vill säga upp abonnemanget. Det kan även vara bra att jämföra priser hos några olika leverantörer om man vill komma så billigt undan som möjligt.

Ett annat tips är att kolla på omdömen från andra kunder som köpt el i Stockholm – vad dom tycker om sina valda leverantörer, dess bemötande och andra viktiga faktorer.

Hemrenovering

Fläktkonvektorer kan jämföras med ”vanliga” vattenburna element, med skillnaden att de har en inbyggd fläkt som gör att värme (eller kyla, för den delen) får mer spridning. Värmekällor, så som värmepumpar, kan anslutas till fläktkonvektorer som i sin tur kan blåsa varmluft i hela huset. Likaså kan de användas för att blåsa kalluft under heta somrar.

Varför köpa fläktkonvektorer?

Den stora anledningen till att man köper fläktkonvektorer är att de är billiga och effektiva. När de ställs mot ”vanliga” element är de upp till fyrfaldigt mer effektiva. Dessutom är de relativt billiga inköp och har betydligt lägre driftskostnader. Idag är de också väldigt användarvänliga – vanligt är att en fjärrkontroll medföljer vid köp, så att du enkelt kan ställa in temperatur efter behag.

Fördelar med fläktkonvektorer:

 • Ger värmespridning – inte värmestrålning.
 • Jämfört med vattenburna radiatorer, är de upp till fyra gånger mer effektiva på att sprida värmen.
 • Minskar energiförbrukningen, vilket kan innebära att du sparar stora summor pengar i det långa loppet.
 • Minskad energiförbrukning gör också gott för miljön.
 • Kan eventuellt spara plats, eftersom de flesta modeller är ganska små och diskreta.

En annan fördel med många modeller är att de är enkla att ”möblera”. Designen är ofta modern och diskret och passar på många platser i huset. Många tycker att det är finare än att ha ett klassiskt element med veckad plåt.

Så bör de placeras

För att effektivisera värmespridningen är det en god idé att placera fläktkonvektorer på bottenplan – och gärna i det största rummet. Värmen kan då stiga upp till husets övriga rum. Optimalt är om planlösningen är öppen, eftersom värmen sprids bättre då. Om så inte är fallet kan fler fläktkonvektorer krävas för att nå den effekt som önskas.

Vad kostar dem i inköp?

Vad fläktkonvektorer kostar i inköp varierar naturligtvis. Vi kan se att många modeller med en styrka kring 400 W ofta kostar kring 3 500 kronor. Modeller med högra styrka än så kostar ofta mer – till exempel finns det modeller med ca 4 – 5000 W som kostar omkring 8 000 kronor.

Något som också kan påverka priset, om än i lite mindre utsträckning, är designen. De flesta är diskret och minimalistiskt designade, men visst finns det modeller som de flesta skulle anse är finare än andra.

Renovering

Ett av de mest populära sätten att skapa en vacker trädgård är att använda sig av gårdsgrus. Gårdsgruset kan användas vid entrén, uppfarten eller för att skapa en stig genom sin trädgård. Det finns många olika typer av gårdsgrus och de kommer dessutom i olika färger. För att veta vilket grus man ska välja behöver man ofta kolla igenom olika alternativ. Det kan vara bra att mäta upp sin grusgång i trädgården i förväg för att känna efter om den funkar bra. Dessutom kan detta ge en bra uppskattning på ungefärlig kostnad. Hur mycket gårdsgrus man behöver beror på vilken sorts grus man väljer. Vanligen väljer man gårdsgrus med kornstorlek mellan 4–8 millimeter.

Olika typer av gårdsgrus

Det finns många olika typer av gårdsgrus att välja mellan, men de två vanligaste är singel och makadam. Båda dessa har fördelar och nackdelar då man använder dem som gårdsgrus.

 • Singel: En av de mer behagligare stenar som kan användas som gårdsgrus är singel. Detta är en natursten som formats och slipats av naturen och har därför rundade kanter och är behaglig att gå på. Singel kommer i olika storlekar och är på grund av sin behagliga form ett populärt val av gårdsgrus. Dock är det mer påfrestande för naturen att tillverka singel vilket gör den till ett mindre miljövänligt val.
 • Makadam: Till skillnad från singel är makadam en krossprodukt vilket gör att gruskornen har vassa kanter. Detta gör makadam till mer obehagligt att gå på, men det är samtidigt en mer miljövänlig produkt än singel.

Huset får avgöra vilket grus man väljer

Det kan vara svårt att veta vilken typ av gårdsgrus man ska välja, och i slutändan är det en fråga om smak. En god idé är att låta husets stil avgöra vilken typ, färg och kornstorlek gruset ska ha. Som tumregel kan man tänka att gruset bör matcha bra med trappor och murar som redan finns i trädgården. Gruset kan då användas som ett sätt att koppla samman de olika elementen i trädgården för att skapa ett vackert helhetsintryck.

Hemrenovering

Smide är ett stilrent och snyggt material, som passar till många olika stilar och andra material. Det går att använda både inomhus och utomhus – vilket gör det väldigt användbart och dessutom krävs knappt något underhåll alls. Läs mer om smide och några vanliga saker som det används till här.

Staket och grindar i smide

Att skärma av tomten med ett staket kan vara både snyggt och praktiskt och ett staket i smide kan vara ett bra val av flera olika anledningar. För det första så passar det till dom flesta typer av hus och fastigheter – vare sig det är lantligt och gammaldags eller nybyggt och modernt.

Med en tillhörande grind i smide får man ett ännu mer exklusivt intryck och det kan som sagt även vara praktiskt, till exempel om man har lösa djur på gården eller om man helt enkelt bara vill kunna stänga om sig.

Trappräcken

Andra populära produkter i smide är trappräcken – och dessa kan som sagt används i trappor både utomhus och inomhus. Just inomhus kan det bli en snygg detalj som bryter av från trä, tapeter och textilier och utomhus passar det in naturligt på ett annat sätt.

Räcken

Räcken till balkonger och uteplatser utomhus – eller till trappöppningar och liknande inomhus. Även här kan man använda detta relativt underhållsfria och hållbara material för att fånga upp den aktuella stilen eller för att bryta av den med en utstickande detalj, utan att sedan behöva måla om eller ägna sig åt annat underhåll.

Färdiga modeller eller måttanpassat

För den som är sugen på att införskaffa ett staket, en grind, ett trappräcke eller något annat tillverkat i smide finns en del färdiga modeller att välja bland, från samtliga kategorier. Det finns även företag som erbjuder skräddarsydda lösningar – både vad gäller utseende och mått.

Både färdiga och specialbeställda produkter går att hitta bland annat i följande utföranden:

 • Klassisk stil
 • Stilrent och enkelt
 • Med många detaljer

Produkter i smide kostar mer än andra material som används till liknande produkter men den långa hållbarheten kan vara väl värd sitt pris. Ska man beställa produkter med speciella mått eller utseendet är det dock svårt att säga vad priset blir på förhand men då kan man alltid be om en offert för att bilda sig en uppfattning kring just priset.

Företag

Är det dags att flytta, städa ur ett dödsbo eller om man helt enkelt bara vill att hemmet ska bli grundstädat kan en städfirma vara ett bra alternativ. Framför allt om man har lite tid eller inte orkar städa ur stora utrymmen. Bor man i Göteborgsområdet är en städfirma i Göteborg ett bra och lokalt alternativ.

Mr Clean är en städfirma i Göteborg som erbjuder åtskilliga städtjänster till företag. Allt ifrån entreprenadstäd, byggstäd och flyttstäd till kontorsstäd.

Varför anlita städfirma

Ofta känner man att det är svårt att få tiden att räcka till och städning är ett moment som alla måste få in i vardagen. Att anlita en städfirma är ett bra sätt att spara värdefull tid som kan läggas på annat. Det är viktigt att hitta en städfirma som man känner förtroende för och är nöjd med. Speciellt om man väljer att ha regelbunden städning. Det är bra att fundera på hur ofta man vill ha städning, abonnemangen är oftast veckovis, varannan vecka eller var fjärde vecka.

Den vanligaste städningen som utförs är flyttstädning och det kan vara till stor hjälp vid en flytt. Oftast tar packningen upp större delen av tiden och att vara tvungen att städa är det många som inte hinner med.

Hur går en flyttstädning till?

En städfirma städar noggrant igenom hemmet enligt flyttstädkraven. En flyttfirma kommer bland annat i köket att rengöra vitvaror, skåp, spis och utrymmen. Allt städas noggrant och kaklet skrubbas. I badrummet rengörs bland annat toaletten, dusch och golvbrunnarna töms. I övrigt dammsugs och golvmoppas allt. Dessutom torkas alla lister av.

Städfirmor i Göteborg

I Göteborg finns det en massa olika städfirmor och det kan kännas svårt att välja. Ett tips är att ringa runt och fråga om priser och erbjudanden. Vissa är även mer specialiserade på specifika städningar. Det beror helt på vad man har för behov som kund.

Sverige och Co

 • Erbjuder städning av mindre bostäder till lokalvård av större ytor.
 • Erbjuder bland annat hemstäd, flyttstäd, företagsstäd och fönsterputsning.
 • Tjänsterna erbjuds bland annat i Göteborg, Mölndal och Kungälv.

Mr Clean

 • Erbjuder alla typer av tjänster inom städning i Göteborg och närområden. Däribland hemstädning, kontorsstädning eller flyttstädning.
 • Kunden är i fokus och städuppdraget anpassas efter kundens behov.
 • Miljöfokuserade, vilket innebär att de använder miljövänliga alternativ när det går.
Badrum

En renovering kostar en hel del pengar, tid och möda. Trots detta väljer många svenska bostadsägare varje år att renovera sina bostäder. Orsakerna till detta kan förstås variera men det finns flera goda skäl att göra detta. Och när det vankas renovering är det Lisana Bygg och Badrum som du bör kontakta!

Det finns nästan lika många anledningar att renovera hemmet som det finns olika slags projekt att välja mellan. Nedan kikar vi närmare på några av de främsta fördelarna med att låta renovera din bostad.

Fördelarna med att renovera med Lisana Bygg och Badrum

Lisana Bygg och Badrum är att företag som specialiserar sig på renoveringar av olika slag. Genom att anlita dem kan du dra nytta av de fördelar som renoveringen av din bostad för med sig. Dessa inkluderar bland annat att:

 • Du sparar pengar på att slippa flytta. Om du verkligen älskar det bostadsområde som du bor i kan det kännas tufft att behöva flytta därifrån. Genom att kontakta Lisana Bygg och Badrum och låta renovera ditt hem kan du därför spara pengar. Det är nämligen mer kostnadseffektivt att göra en renovering av bostaden jämfört med att köpa en helt ny bostad att flytta till. Detta gäller i synnerhet om du tar hänsyn till den potentiella värdeökning som renoveringen för med sig.
 • Värdet på din befintliga bostad ökar. När du väljer att renovera din bostad är sannolikheten hög att värdet på bostaden ökar. Ett renoverat hem är nämligen mer lockande för många bostadsköpare att köpa. Så efter att Lisana Bygg och Badrum har renoverat ditt hem kan du ofta få ut mer pengar i samband med en eventuellt försäljning. Och även om du inte har tänkt sälja bostaden finns det vissa anledningar att försöka öka fastighetsvärdet.
 • Återställ hemmet till dess forna glans. Du kanske har köpt ett lite äldre hem eller kanske bott en längre tid i din bostad? Risken är stor att glansen med tiden har försvunnit och att bostaden har sett sina bättre dagar passera. Genom att renovera det kan du då återställa det till dess forna glans.
Renovering

Ett par träd behöver fällas på trädgården. Kan du ta fram motorsågen och fälla dem själv eller finns det lagar och regler att förhålla sig till? Vilka företag kan kontaktas i Västerås för hjälp vid trädfällning? Här är lösningen.

Trädfällning – Kontakta företag i Västerås

Det finns ett flertal företag i Västerås som erbjuder trädfällning i olika stor omfattning. Här är det däremot skillnad. En del företag avverkar skogsområden och kan genomföra markberedning inför att tomter ska förberedas inför byggnation. Det är alltså stora projekt.

Andra har specialitet att kunna genomföra trädfällning i bostadsområden och på sommarstugetomter. Det handlar därmed om mer spetskompetens gällande att kunna sektionsfälla och precisionsfälla.

Går det att fälla träd själv?

Ja, som markägare får du fälla trädet själv. Men det betyder inte att du bör göra det. Allt handlar om kompetens och erfarenhet samt kunskap inom säkerhetstänk. Vid minsta tveksamhet bör ett proffs på trädfällning kontaktas och en offert beställas. Det är allt för många privatpersoner som skadar sig i onödan på dessa arbeten.

RUT-avdraget kan användas vid trädfällning. Det innebär att arbetskostnaden blir 50 % lägre än om avdrag inte får användas. Detta gäller däremot enbart för privatpersoner och alltså inte för företag, föreningar eller organisationer.

Marklov – Kontakta Västerås kommun

Det är skillnad på markberedning och fällning av ett enstaka träd. Vid markberedning, avverkning och liknade kan det behövas marklov. Vid frågor – Kontakta Västerås kommun.

Vem tar hand om träden?

Att fälla träden är första steget. Att ta hand om dem är nästa. Det finns ett par alternativ även här.

 • Såga upp egen ved
  Kvista stammarna, såga upp kortare bitar och lägg på tork innan de till slut klyvs med vedklyv. Ett ganska ansträngande jobb men samtidigt undviks kostnaden att köpa in ved.
 • Låt andra ta veden gratis
  Ett alternativ är att annonsera på Blocket eller lokaltidningen att veden ges bort gratis, till den som själv sågar upp delar av träden och forslar bort dem. Ett gratis sätt att bli av med de stora träden som för tillfället ligger i vägen i trädgården.
 • Företaget som utfört trädfällning
  De företag som utför trädfällning i Västerås kan generellt även ta hand om de träd som fälls. Men kontrollera vad det kostar och om det är värt det.
Hemrenovering

Ett attefallshus är ett litet hus‚ som enligt dom regler som finns, får vara upp till 30 kvm stort för att man ska kunna bygga det på sin tomt utan bygglov. Det lilla huset kan sedan användas till mycket – alltifrån gäststuga till kontor men för den som planerar att skaffa ett finns ett stort beslut att fatta:

 • Bygga själv
 • Köpa byggsats
 • Köpa färdigt (skal eller nyckelfärdigt)

Bygga attefallshus själv

Fördelen med att bygga ett attefallshus själv är att man kan designa och anpassad det precis som man vill. Till nackdelarna hör att det kräver mycket av både tid och hårt arbete, samt att många moment är svåra att klara av helt på egen hand.

En annan sak som kan vara både en fördel och en nackdel är priset. Det kan absolut bli billigare att bygga ett attefallshus i lösvirke, jämfört med att köpa ett färdigt, men det kan också vara svårt att veta hur mycket kalaset faktiskt kommer att landa på. Byggprojekt, stora som små, drar ofta iväg i pris för att man glömt att räkna med små saker – som till exempel skruv, som faktiskt är ganska dyrt när man behöver mycket.

Köpa byggsats

Ett annat alternativ är att köpa ett attefallshus i byggsats. På så vis bygger man ihop själva skalet relativt snabbt och enkelt och man får allt man behöver i ett paket. Man riskerar inte att stöta på oväntade moment, som när man bygger i lösvirke, och dessutom betalar man en summa för hela skalet. Sedan kan det såklart komma till kostnader om man vill inreda huset.

Köpa nyckelfärdigt

Ett tredje alternativ för den som vill ha en snabb och smidig lösning är att köpa ett attefallshus som kommer att stå helt nyckelfärdigt när det är dags att ta över det från leverantören. För den som vill ha huset på plats snabbt och enkelt är detta ett bra alternativ – men det är också det dyraste alternativet.

Till det positiva hör att det finns många fina modeller att välja bland, samt att man direkt får ett fast pris för hela byggnaden. En del leverantörer av attefallshus säljer även det färdiga skalet, så att man själv kan göra det invändiga. Det kan bli något billigare, men det beror såklart på vilka material och annat man väljer att jobba vidare med på egen hand.

Renovering

Dom flesta har nog hört talas om begreppet stambyte och vet troligen också ungefär vad det innebär. Det många däremot kanske inte känner till är hur det faktiskt går till – från början till slut. Det är ett långt mer omfattande arbete än man kan tro och det innebär både rivning och återställning av tätskikt och ytskikt – för att nämna några saker.

Steg 1 – rivningsarbete

Ett stambyte innebär i regel att man byter ut alla stammar som finns i en fastighet – det vill säga dom rör och ledningar som transporterar vatten. Dessa slits och behöver av naturliga skäl bytas ut förr eller senare. Det man måste göra för att komma åt stammarna, så att man kan byta dom, är alltså att riva – och detta kan innefatta både väggar och golv i alltifrån badrum, kök, trapphus och källare. Badrum rivs vanligen ut helt och hållet, medan man i kök ofta kan begränsa skadorna. Det man kan behöva göra är att:

 • Plocka bort köksskåp som är i vägen
 • Bryta bort dom ytskikt som finns framför stammarna

Steg 2 – stambyte

När det går att komma åt stammarna kommer man till huvuddelen av ett stambyte – att ersätta dom gamla stammarna med nya. Även detta är ett omfattande moment som kan ta lång tid – speciellt där det är svårt att komma åt. En del ledningar kan dessutom sitta så dåligt till att dom inte går att byta ut – och då brukar man renovera dom på plats istället.

Steg 3 – återställande

När själva stambytet är genomfört är det dags att återställa dom tät, – och ytskikt som rivits bort inför bytet. Ett tätskikt som brutits upp kan aldrig återanvändas eftersom det då inte ger ett säkert skydd och behöver alltså bytas ut helt och hållet. Vad gäller badrum så kan man alltså säga att det blir en totalrenovering med nya tätskikt, ytskikt och vanligen också inredning så som handfat och liknande.

Ordet stambyte används av många som ett samlingsnamn för hela processen, från början till slut, och det är förvisso inget fel med det. Man skulle dock kunna dela upp dom som förarbete inför ett stambyte, själva bytet och sedan det arbete som krävs för att återställa bostäderna och fastigheterna efter att rör och ledningarna bytts ut till nya.