Hemrenovering

Stambyten i Stockholm är omfattande underhållsåtgärder

Stambyten i Stockholm är omfattande arbeten som är återkommande med ett visst intervall. Om du bor väldigt länge i en och samma bostad kan du vara med om två stambyten i samma fastighet. Detta är nämligen en underhållsåtgärd som bör göras med cirka 40-60 års mellanrum. Men om du aldrig tidigare har varit med om detta arbete tänkte vi här förklara lite mer kring det!

Precis som du hör på namnet rör det sig om stammar som ska bytas. De stammar som åsyftas är de rörstammar som sitter i fastigheten. Det är alltså ett stort nätverk av rör som löper till och från byggnaden samt genom denna. De är ihopkopplade med ett antal mindre vattenledningar och rör.

Så vid stambyten i Stockholm är det alltså dessa som byts ut. Fastighetens ledningar, rör och rörstammar behöver nämligen ersättas med jämna mellanrum. Det är viktigt att detta görs innan de befintliga ledningarna och rören går sönder. Detta för att undvika att stora vattenläckor och andra problem uppstår som kan bli väldigt kostsamma. Det handlar helt enkelt om att fastighetsägaren behöver mota Olle i grind genom att byta stammarna.

I samma veva som stammarna byts ut brukar även badrum (och ibland även kök) få ett ansiktslyft. I vissa fall kan nämligen inredning i till exempel badrummet återanvändas för att spara lite pengar. Men i de allra flesta fall brukar man passa på att riva ut all inredning och ersätta denna med sprillans ny sådan.

Så går stambyten i Stockholm i regel till

Så hur går då stambyten i Stockholm till, undrar du förmodligen? I regel går bytet av stammarna till ungefär på följande sätt:

  1. Besiktning av fastigheten
    Allra först besiktigas fastigheten och en inventering av stammarna görs. Detta görs i syfte att avgöra vilket skick de för närvarande befinner sig i. Det är nämligen inte säkert att de behöver bytas ut efter den aktuella inventeringen. Men det kan vara brådskande och då är det viktigt att detta görs snarast möjligt.
  2. Förutsättningarna gås igenom
    I nästa steg görs en förstudie där man går igenom förutsättningarna i fastigheten. Syftet med detta steg är att avgöra exakt hur man ska gå tillväga för att byta stammarna.
  3. Projektering
    Nu görs en projektering inför upphandlingen.
  4. Upphandling
    Arbetet upphandlas med flera entreprenörer inblandade.
  5. Utförande
    Stambytet görs.
  6. Uppföljning
    I det sista steget besiktigas det utförda arbetet för att säkerställa att det håller rätt kvalitet.