Ett attefallshus är ett litet hus‚ som enligt dom regler som finns, får vara upp till 30 kvm stort för att man ska kunna bygga det på sin tomt utan bygglov. Det lilla huset kan sedan användas till mycket – alltifrån gäststuga till kontor men för den som planerar att skaffa ett finns ett stort beslut att fatta:
- Bygga själv
- Köpa byggsats
- Köpa färdigt (skal eller nyckelfärdigt)
Bygga attefallshus själv
Fördelen med att bygga ett attefallshus själv är att man kan designa och anpassad det precis som man vill. Till nackdelarna hör att det kräver mycket av både tid och hårt arbete, samt att många moment är svåra att klara av helt på egen hand.
En annan sak som kan vara både en fördel och en nackdel är priset. Det kan absolut bli billigare att bygga ett attefallshus i lösvirke, jämfört med att köpa ett färdigt, men det kan också vara svårt att veta hur mycket kalaset faktiskt kommer att landa på. Byggprojekt, stora som små, drar ofta iväg i pris för att man glömt att räkna med små saker – som till exempel skruv, som faktiskt är ganska dyrt när man behöver mycket.
Köpa byggsats
Ett annat alternativ är att köpa ett attefallshus i byggsats. På så vis bygger man ihop själva skalet relativt snabbt och enkelt och man får allt man behöver i ett paket. Man riskerar inte att stöta på oväntade moment, som när man bygger i lösvirke, och dessutom betalar man en summa för hela skalet. Sedan kan det såklart komma till kostnader om man vill inreda huset.
Köpa nyckelfärdigt
Ett tredje alternativ för den som vill ha en snabb och smidig lösning är att köpa ett attefallshus som kommer att stå helt nyckelfärdigt när det är dags att ta över det från leverantören. För den som vill ha huset på plats snabbt och enkelt är detta ett bra alternativ – men det är också det dyraste alternativet.
Till det positiva hör att det finns många fina modeller att välja bland, samt att man direkt får ett fast pris för hela byggnaden. En del leverantörer av attefallshus säljer även det färdiga skalet, så att man själv kan göra det invändiga. Det kan bli något billigare, men det beror såklart på vilka material och annat man väljer att jobba vidare med på egen hand.